tiistai 15. lokakuuta 2013

Illan intuitio: Toimivatko Blogi & Facebook yhdessä oppijaa varten?

"Kun järki ei jaksa olla varuillaan, intuitio iskee."
 Maija Vilkkumaa, laulaja-lauluntekijä

Tarpeeksi kun tekee tylsähköä toistoa, voi intuitio iskeä eri tavoin. Näin minulle kävi tänäänkin iltalenkillä koiramme kanssa. Mietin päivän palaveriaTVT-hankkeisiin liittyen eikä kulunut aikaakaan, kun ajatukset hiipivät meneillään olevaan some-kurssiin Seinäjoella. Mieleeni hiipi tekemätön työ - blogin kirjoittaminen. Olinhan päättänyt ennen kurssin alkua pitää tätä blogin teksti-kenttää tiedotus- ja viestintäkanavanani teille päin. Olin ajatellut, että täällä muistuttelen tulevista välinetietoiskuista ja ohjausaikojen tarjoamisesta. Suunnittelin etukäteen myös, että täällä kirjoittaisitte myös te, hyvät opiskelijat, lisäten omia tarinoitanne toteutussuunnitelmien teon vaiheista sekä toinen toistenne tekstejä kommentoiden. Kyllä, tämä opintojakso olisi voinut sujua hyvin niinkin.

Mutta sitten tuli Facebook. Tavatessamme päätettiin yhdessä ottaa se tiedotuskanavaksi, sillä kaikki lupasivat liittyä Facebook-ryhmäämme. Sitten päätettiin myös, että ryhdytte tekemään toteutussuunntelmianne haluamiinne ympäristöihin, kuten Google-sivustot, Blogger tms. Sovittiin, että lähetätte minulle linkin suunnitelmiinne, jotta voin linkittää ne vastaavasti tänne blogiimme. Näin onkin tapahtunut muutamien kohdalla. (Edelleen voitte lähettää linkkejä suunnitelmiinne tai suoraan uusiin ohjaus- ja oppimisympäristöihinne.)

Joka tapauksessa, näyttää siltä, että blogimme onkin jäänyt melko staattiseksi tiedonjakokanavaksi (vrt. välilehdillä olevat tiedot). Muutamia tekstejä olen tänne kirjoittanut ja jos kurssimme jatkuisi, voisin tietysti kirjoittaa vielä enemmän näitä blogitekstejä. Kuitenkin toteaisin, että blogi on toiminut hvyin oppimisympäristönä, kun olemme saaneet sen kaveriksi Facebookin suljetun ryhmän. 

Edellä kirjoitetusta voisi tehdä johtopäätöksiä useitakin siitä, mikä on hyvä yhdistelmä verkossaoppimisen ohjaukseen. Yhtä oikeaa vastausta ei kuitenkaan ole. Pedagogiikka-välilehdeltä pääsee materiaaleihin, joiden avulla voi kukin tehdä omia johtopäätöksiä hyvistä oppimis- ja ohjausympäristöistä. Kaikki lähtee hyvästä suunnittelusta pedagogisia ratkaisuja unohtamatta.

Tämän illan intuitio oli oppimisympäristön toimivuuden pohdinta opettajan näkökulmasta. Ihanaa, että asioita putkahtaa työn alle ilman To do -listaa.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti